Gå til innhold

Anbefalte innlegg


Tror at vi som klubb skal se på dette som en mulighet hvis dette skjer og ikke grave et stort hull eller tro at bare en i Norge kan gjøre jobben.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


 

 

– Alle setter pris på slike ting, og jeg har ofte Stabæk Support-skjorten på meg under kamp, den har gitt god lykke flere kamper, sier Olsen.

 

 

YEAH

Lenke til innlegg
Del på andre sider


IA, IA ... vær så snill ... bli! .... ikke svikt ditt store livsverk nå ... nå som vi trenger deg aller mest ... du er tversigjennom blaa og den jobben du gjør betyr så utrolig mye for så mange ... og aldri har så mange blaa vært avhengig av en tversigjennomblålederenmedlittegrannegultmendettålerviforvierlikergrøntogregnbuefarger for å få oss trygt gjennom den store ørkenen og havet ... bare ikraft gjennom å skape den broen som motsier all økonomisk tyngdekraft som gjør at vi kan tro på at lille store oss kan overleve til ny stadio er på plass ... IA det er så utrolig viktig at du blir ... din klokhet, pragmatisme, blaahet og kompromissløse ståpåvilje og arbeidskapasitet er uvurderlig ... gjennom vilje og kjærlighet så får du alle vi Blaa til å føle at vi virkelig kan gå på vann ... og jeg vil så inderlig gjerne ikke miste den følelsen ...

Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Dokumentar Utgaver

Slik skal Start gjenreises

Fem pengesterke investorer går inn med flere titalls millioner i Start. Nå jobbes det intenst med å gjøre Sørlandets fotballstolthet til en av Norges beste klubber.

AV JOACHIM BAARDSEN FOTO: LISE SKOGSTAD

PUBLISERT 22.07.2017 - OPPDATERT 22.07.2017 00:07

Det grønne kunstgresset på Sør Arena bøyer seg under skoene. På vei ut mot midtsirkelen med hver vår stol for å snakke om Starts nye visjon og fremtid stopper en av klubbens nye investorer plutselig opp. I løpet av de ni siste årene har kristiansanderen Robin Reed bygget opp spillselskapet Gaming Innovation Group (GIG) til en børsnotert verdi på rundt fire milliarder kroner. Sammen med fire kompiser vil Reed nå bruke deler av fortjenesten på å gjenreise Sørlandets gulkledde stolthet. For første gang står den fotballgale bedriftslederen nå på banen til laget han drømte om å spille for som barn.

 

Jeg har aldri vært på gressteppet her før. Jeg får en klump i halsen, sier Reed og speider utover anlegget, mens styreleder Christopher Langeland og styremedlem Mads Nesset i selskapet Start en drøm AS trasker forbi sammen med klubbdirektør Even Øgrey Brandsdal.

 

MOTGANGEN

Sør Arena ble åpnet i 2007. Det praktfulle anlegget, som denne dagen varmes opp av 22 deilige grader, skulle bidra til å ta klubben til et nytt nivå, men suksessen har uteblitt. I takt med tre nedrykk fra Norges øverste nivå på bare ti år har stadig færre supportere tatt de snaut 14 300 setene i bruk. Medlemmene har vært splittet. Uroen har tidvis vært stor, så stor at Start-direktør Brandsdal i mars sa opp stillingen sin.

 

Når du jobber i motbakke og sitter med klubbens eksistens i hånden samtidig som du ikke opplever støtte fra klubbens medlemmer Det er en tung bør å bære. Så var det noen forslag på årsmøtet i mars som gjorde at nok var nok. Jeg følte ikke støtte fra klubbens medlemmer. Det gjorde at tiden var inne for å la andre overta, forklarer Brandsdal.

 

Start-sjefen forteller at han var lei av negativitet, at folk baksnakket ham i korridorene og kritiserte avgjørelsene han tok for å holde en økonomisk vanskeligstilt klubb levende. Brandsdal var blitt så sliten at han la huset ut for salg og innstilte seg på å flytte fra hjembyen.

 

 

VAR LEI: Even Øgrey Brandsdal tok de nye investorene med på omvisning på Sør Arena da VG var på besøk. Underveis fortalte Start-direktøren blant annet om motgangen han og klubben har opplevd de siste årene.

 

DEN OVERRASKENDE TELEFONEN

Men bare to uker senere skjedde det noe uventet. Telefonen til Brandsdal ringte, i den andre enden var Reeds kamerat og kollega Langeland. Han fortalte at han representerte en gruppe pengesterke investorer som ville involvere seg i Start. Beskjeden var like klar som den var overraskende: De ville forandre klubben. De ville løfte den tilbake til toppen av norsk fotball. Og de hadde ressursene til å gjøre det.

 

LES OGSÅ: 1987 året da norsk fotball bommet

 

Tankene hadde kommet på jobb i Kristiansand året i forveien, minnes Langeland.

 

Da satt jeg og Robin på kontoret vårt på Tangen. Vi hadde akkurat hatt en ekstremt dårlig sesong. Vi begynte blant annet å kikke på regnskap. Vi tenkte det hadde vært moro å gjøre noe, uten at vi brukte så mye mer energi på det før jeg så klubbens årsmøte i mars som ble direktesendt på Fædrelandsvennen. Det varte i tre timer og 40 minutter, tror jeg. Jeg hadde bare tenkt å se begynnelsen, men så var det såpass god underholdning at jeg måtte få med meg alt. Da slo det meg, at jeg trodde det ville være en god timing å se om vi kunne trykke på noen knapper, forteller Langeland.

 

 

STYRELEDER FOR START EN DRØM AS: Christopher Langeland var mannen som tok den første telefonen til Start-direktør Even Øgrey Brandsdal og fortalte at han og fire andre ville hjelpe klubben.

 

SAMARBEIDET

Samtaler hvor partene lærte hverandre å kjenne ble etterfulgt av flere intense uker med arbeid, før Starts direktør presenterte en femårsplan for hvordan klubben kunne oppnå suksess med Langeland og de andre investorene på laget. Deretter fikk de sammen overbevist klubbens styre og medlemmer om å inngå en samarbeidsavtale som blant annet innebærer at minst 40 friske millioner sprøytes inn i Start-kassen i årene som kommer.

 

Nærmest før avtalen var signert, opplevde Brandsdal at det negative trykket som hadde bygget seg opp på Sør Arena gjennom et tiår begynte å lette.

 

Etter nyheten om at det var nye personer på vei inn som ville satse, har det gått trill rundt for folk, inkludert meg selv som har fått æren av å lede arbeidet. Det har vært en stor endring i klubben. Den har blitt reorganisert, og vi kan for første gang på mange år jobbe langsiktig. Det er fantastisk for alle som bryr seg om Start, Kristiansand og Sørlandet, forteller klubbdirektøren.

 

 

STOLT GJENG: Robin Reed, Even Øgrey Brandsdal, Mads Nesset og Christopher Langeland er i gang med samarbeidet som skal gjøre Start til en toppklubb.

 

VISJONEN

Reed og de andre investorene kunne åpenbart brukt pengene sine på noe annet, men kristiansanderen trenger ikke mange sekunder på å forklare hvorfor han vil gi deler av sine egne midler til Start.

 

I mitt liv er fotball utrolig viktig. Jeg syns det var trist at rammevilkårene man trenger for å prestere som en toppklubb ikke var til stede. Start er en institusjon på Sørlandet. Vi ønsker å bidra til å skape toppfotball igjen her sammen med de fantastiske menneskene som allerede er i klubben.

 

Tre stoler bortenfor nikker Mads Nesset anerkjennende og tar ordet for første gang.

 

 

VIL VÆRE MED PÅ REISEN: Mads Nesset er en av fem investorer i selskapet Start en drøm AS.

 

Jeg og Christopher er jo gamle Start 2-spillere. Det har alltid vært klubben min. Min far spilte i Start, men jeg var ikke god nok selv til å ta steget helt opp. Da denne muligheten kom, at jeg kunne være med på å bidra til at Start kom seg opp igjen, var det en reise jeg hadde lyst til å være med på, forteller Nesset og kikker på Reed, som overtar:

 

Visjonen vår er å inspirere store og små på Sørlandet. Vi vil få dem til å tro på at det er mulig å realisere drømmene sine. Når du ser en spiller som har trent målrettet siden han var et lite barn for å oppnå noe, setter seiersmålet like før slutt her inne, da skjønner du at du kan få til hva du vil i livet så lenge du gjør en innsats. Jeg tror vi kan inspirere en hel landsdel.

 

LES OGSÅ: Svein-Erik Edvartsen om dommerbråket: Har vært jævlig for familien

 

HAR FÅTT KRITIKK

Sammen med GIG-kollegene Langeland, Nesset, Frode Fagerli og Kjetil Aasen bruker Reed private midler for å realisere Start-drømmen. Det har skapt entusiasme på Sørlandet, men alt har ikke vært kritikkfritt. I forbindelse med prosessen har enkelte satt spørsmålstegn ved om klubben burde inngå et samarbeid med personer som har tjent pengene sine på markedet for blant annet odds- og kasinospill.

 

Kommersiell direktør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen, er en av dem.

 

Hvilke former for pengestøtte idretten ønsker å ta imot er et verdispørsmål idretten selv må ta stilling til. Men det er grunn til å tro at dette er penger som delvis er tjent via spillselskaper som opererer i en gråsone opp mot norsk lov, uttalte hun til NRK i juni.

 

Det gjør Reed, som selv er god for flere hundre millioner kroner, oppgitt.

 

Vi er vant med at det er folk som skal slå politisk mynt på spillbransjen. Vi har holdt en tilbaketrukken rolle i denne debatten, men personlig syns jeg det er merkelig å følge den. For ett år siden fikk jeg et brev fra Norsk Tipping hvor de gratulerte oss med å være invitert til en anbudsrunde om å være systemleverandøren deres. Så kommer de ut ett år senere og sier at Start må være forsiktige med hvor de mottar pengene fra. Jeg syns debatten ofte er lite nyansert, forteller GIGs administrerende direktør.

 

 

GIG-GRÜNDER: Robin Reed startet Gaming Innovation Group sammen med Frode Fagerli. Nå er han god for flere hundre millioner kroner.

 

IRRELEVANT

Selskapet hans opererer på tvers av hele verdikjeden innenfor nettbasert pengespill og har en årlig omsetning på rundt en milliard kroner. GIG leverer systemer til andre spilloperatører, har egne spilltilbud og tilbyr markedsføringstjenester. Reed og Fagerli startet bedriften på Malta. Ni år senere teller GIG rundt 500 ansatte fordelt på kontorer i Norge, Spania og på Malta.

 

Brandsdal har fått med seg kritikken, men har aldri sett på investorenes bakgrunn fra spillbransjen som noe problem.

 

For meg har det vært irrelevant fra dag én. Jeg har vært opptatt av hva som er målsettingen og ambisjonen. Christopher, Robin og Mads er lokale gutter som har lyst til å få til noe i barndomsbyen sin med et lag som de har spilt for. Utover det syns jeg kritikken som har kommet har vært uberettiget, sier Start-direktøren.

 

 

IRRELEVANT KRITIKK: Det sier Even Øgrey Brandsdal. Her snakker Start-direktøren, mens Mads Nesset (sittende) og Robin Reed betrakter lagets garderobe for første gang.

 

INNFØRER MONEYBALL-KONSEPTET

I tiden som kommer vil Start og Start en drøm AS jobbe med å kvalitetssikre felles planer for fremtiden. Det som allerede er klart, er at klubben vil benytte seg av de nye investorenes kunnskap om såkalt «big data». Gjennom GIG får Start tilgang til store ressurser, og aksjonene på overgangsmarkedet skal styres ut ifra et Moneyball-konsept.

 

Vi skal teste ut Moneyball-konseptet i Idrettsklubben Start. Helt klart. Men det er viktig for meg at det er en del av verktøyet som ligger i kassen og ikke det eneste, sier Langeland og fortsetter:

 

Om vi skal ha en dedikert person i Start som skal jobbe med det, har vi ikke bestemt enda, men vi vet at vi sitter på utrolig mye kunnskap som skal komme til gode her på Sør Arena.

 

Det er godt mulig at vi skal konkurrere med Rosenborg, men vi skal ikke gjøre det på det de er best på. Vi skal utkonkurrere dem med det vi er best på, supplerer Reed.

 

 

VIL LØFTE START: Christopher Langeland, Mads Nesset og Robin Reed drømte en gang alle om å spille for Start. Nå hjelper de i stedet klubben som investorer.

 

SLIK FUNGERER DET

Langeland forteller engasjert om det spesielle konseptet som tidligere har blitt tatt i bruk av klubber som engelske Brentford og danske Midtjylland. Han forklarer det slik:

 

Vi er veldig opptatt av sannsynlighetsberegning. Hvis du ser på sjansen for at Start spiller i Eliteserien neste år, er den for øyeblikket på 49 prosent. Det er nesten som kron og mynt. Hvis vi skulle kjøpt Lionel Messi ville muligheten økt til 92 prosent. Nå ville han kostet ekstremt mye, så må man også ta vurderingen om det er verdt å betale ham 330 millioner kroner i lønn eller ikke. Dette kan man også gjøre på andre typer spillere.

 

La oss si at dere for eksempel hentet Ohi Omoijuanfo fra Stabæk. Hvordan kan du regne sannsynligheten for hvor bra dere ville gjort det med ham på laget?

 

Man må først definere hva man ønsker å regne ut. Hadde vi hadde hatt Ohi i de 15 siste kampene denne sesongen, ville sannsynligheten for at Start vinner eller spiller uavgjort gått opp litt. Jeg vil tro at hvis vi hadde hentet Ohi nå, med forbehold om at jeg ikke sitter foran datamaskinen, så ville sannsynligheten for at vi rykker opp gått fra 49 prosent til 54 prosent. Så må man ta en vurdering på om det vil være verdt investeringen eller ikke.

 

 

INNFØRER MONEYBALL-KONSEPTET: Mads Nesset, Robin Reed og Christopher Langeland er alle opptatt av sannsynlighetsberegning.

 

DRØMMEN

Samtlige er samtidig enige om at den menneskelige relasjonen ikke kan undervurderes når det kommer til kjøp og salg av spillere. Derfor vil trenerens mening fortsatt ha betydning for hva klubben foretar seg. Det samme vil personen som ender opp med å bli Starts nye sportssjef. Inge André Olsen har blitt nevnt som en mulig kandidat, men VG kjenner til at Brandsdals ungdomskamerat ikke er aktuell for jobben nå.

 

Vi skulle blitt seriemestere, men endte som nummer to. Det sitter i enda. Det må vi toppe. Det er drømmen.

Robin Reed

 

Uansett hvem som kommer inn, er målet på kort sikt å gjenreise klubben gjennom et opprykk allerede denne sesongen. Da vil Start være tilbake på Norges øverste nivå, der sørlendingene hører hjemme. Men drømmen, den stopper ikke der.

 

Jeg syns Christopher oppsummerte det fint en gang. I 2005 var vi alle på Kristiansand stadion. Der så vi en offside som aldri var en offside på Stefan Bärlin. Vi skulle blitt seriemestere, men endte som nummer to. Det sitter i enda. Det må vi toppe. Det er drømmen, forteller Robin Reed

Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Hadde "drittslengingen" mellom Kåre og IA vært en boksekamp, ville Kåre ligget i en blodpøl i det ene hjørnet med brukket nese og stjerner rundt huet. Inge André er flink til å sette nesen på klovnen!

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Knock-out av IA, ja. Men motstanden er ikke all verden.

 

Kåre driter seg ut gang på gang. Han har blitt en fyr de fleste som følger norsk fotball ler av. Utsagnene er så absurde at jeg begynner å lure på om mannen er frisk.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Ingebrigtsen fortsetter å krympe..

 

uttalelsene oser misunnelse.

 

 

RBK likte jo åpenbart den spilleren som spilte "gjør som du vil" fotball så godt at de kjøpte han for et par millere.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


Hva mener Kåre egentlig med "gjør hva du vil fotball"? RBK bruker da Birger i samme posisjon som han stort sett spilte i Stabæk, eller hur?

Birger spilte mye sentral midt på slutten av sin Stabæk-karriere, pga manglende våre fremme i banen,samt at Jeppe Moe tok store steg. I RBK spiller han back.

Lenke til innlegg
Del på andre sider


"Gjør hva du vil"-fotballen han snakker om er åpenbart ikke verre enn av 3/4 av forsvaret deres er blaatt.

 

Er nesten mest naturlig å synes synd på fyren. Med Fagermo f.eks. skjønner man jo at han troller og fyrer opp for å ta oppmerksomheten så laget får jobbe i fred. Det virker ærlig talt som Ingebrigtsen ikke har sosiale antenner nok til å forstå at han driter seg ut. Hadde jeg jobbet på brakka ville jeg tatt ham til side og minnet ham på at man kan tenke seg om én gang til før man åpner munnen.

 

 

PS:

Nei, alt man sier er ikke "med glimt i øyet" bare fordi man har Rosenborg-logo på treningstøyet.

Endret av BelgiskBlaa
Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
I A Olsen
×
×
  • Opprett ny...